Teater 23:s historia

Teater 23 startades år 1958 och fick sitt namn efter verksamhetens första lokal, som låg på Södra Förstadsgatan 23 i Malmö. Efter tjugo år fick man tag på nya större lokaler i Kirseberg. Det var också då som Teater 23 började spela mer barn- och ungdomsteater. År 1998 flyttade Teater 23 in i de nuvarande lokalerna på Djäknegatan 7 i centrala Malmö och sedan år 2009 producerar vi enbart teater för barn och unga.

Här kan du läsa mer om vår historia, om hur vi leder teatern tillsammans och hur vi blev en teater för barn och unga.

1950- och 60-talen: Den första premiären

Teater 23 är en av de äldsta fria teatergrupperna i Sverige och grundades år 1958 av bland andra Per Åhlin, numera mest känd för att ha regisserat och animerat bland annat Karl Bertil Johnssons julafton och Dunderklumpen. Gruppen hade länge letat efter en lokal att fortsätta spela i efter att Lilla Teaterns lokaler i Lund hade rivits. Till slut hittade man en ledig potatiskällare på Södra Förstadsgatan 23 i Malmö, varifrån man också tog sitt namn. Scenen var ”stor som ett frimärke’ med plats för 33 åskådare.

Den 1 april 1959 spelades den första premiären Sankte Per och Jonglören och Farsen om Mäster Pathelin, båda i regi av Per Åhlin. Repertoaren de följande tio åren bestod dels av sällan spelade klassiker (Strindbergs enaktare, Tjechov, Gogol, Kafka) och dels av dramatik som institutionerna ännu inte vågat sig på (Beckett, Brecht, Lorca, Obaldia, Ghelderode, Ionesco). Trots att man var amatörer recenserades föreställningarna alltid av både lokal- och rikspress och om man får tro tidningarna var uppsättningarna ofta nyskapande och ibland direkt lysande.

Alla som arbetade på teatern var oavlönade. Istället fick man betala en medlemsavgift för att få vara med i en produktion. Uteblev man från en repetition fick man böta 50 kr. Trots att man bara hade medlemsavgifter och publikintäkter för att bekosta verksamheten lyckades man under de första tio åren producera 45 uppsättningar, varav tio urpremiärer.

1970-talet: Medlemmarna tröttnar på filmjölk

Under 1970-talet började medlemmarna tröttna på att leva på filmjölk och knäckebröd och många slutade på teatern. Man hade under ett par år haft svårt att hitta pjäser att sätta upp. Institutionerna hade tagit över Teater 23:s repertoar. Men viktigast var nog att det förändrade politiska klimatet krävde en ny ”samhällstillvänd” dramatik som inte kunde spelas för 33 intellektuella borgare. Man strök stadgan att föreningen enbart skulle vara öppen för amatörer och att man skulle jobba oavlönat, och organiserade om teatern.

Repertoaren bestod nu av Brecht och nyskriven svensk dramatik, bland annat en pjäs av PC Jersild med den tidstypiska titeln ”Håll röven ren och blicken klar”. Under ett par år var teatern ett slags paraplyorganisation bestående av Bruksteatern, Sinkadusteatern, Tidningsteatern och Dansteatern.

Så småningom rämnade både lokalerna och organisationen. Paraplyorganisationen upplöstes. Bruksteatern (senare Folkteatern) flyttade ut till Nydala och Tidningsteatern flyttade till Stockholm och blev Boulevardteatern. Efter ett par års kringirrande flyttade Teater 23 år 1978 till Kirsebergs fritidsgård där Musikteatergruppen Oktober hade lämnat lokalerna för att flytta till Södertälje.

Men vänstervågen hade börjat ebba ut och Teater 23:s repertoar på fritidsgården bestod av fars och burlesk teater snarare än agitatorisk sådan. Bland annat gjorde man succé med ett antal pjäser av Dario Fo. Vid den här tiden började man även turnera och spela barnteater av exempelvis Staffan Göthe och Börje Lindström. Teatern började även bedriva verksamhet i området med amatörteater och möjlighet för elever att följa uppsättningar som en del i svenskundervisningen.

1980-talet: Barnteater i Kirseberg

1984 flyttade teatern in i Allhems gamla förlagshus i Kirseberg. Här hade man tre scener att spela på, och turnerade dessutom. År 1988 drog teatern i gång en treårig försöksverksamhet kallad ”Teater för barn, teater med barn”.

Förutom att det spelades föreställningar för barn och ungdomar kom elever även till teatern på skoltid för att arbeta tillsammans med en dramapedagog. Detta arbete resulterade i uppsättningar med enbart amatörer och två uppsättningar med både proffs och amatörer, ”Utflykten” och ”Blodsbröder” av Willy Russell.

1990-talet: Jakten på nya lokaler

Under 90-talet fortsatte teatern att nästan uteslutande spela barn- och ungdomsteater. Det fanns en längtan efter att återigen börja spela teater för vuxna, men läget ute på Kirseberg gjorde det svårt för folk att hitta dit. Man började återigen leta nya lokaler, denna gång inne i centrala Malmö.

År 1998 bar ansträngningarna äntligen frukt. Ensembleteaterns lokaler på Djäknegatan blev lediga. Den 11 september 1998 invigdes teatern under pompa och ståt, eftersom invigningen ”råkade” sammanfalla med ett besök på teatern av Kung Carl XVI Gustav och Drottning Silvia.

2000-talet: Gemensamt styre

Under 2000-talet blev Teater 23 en platt organisation och bestämde sig även för att bara spela föreställningar för unga människor. När teaterns konstnärliga ledare tog tjänstledigt är 2003 bestämde sig medlemmarna för att leda teatern gemensamt. Det var ett styre som fungerade bra och gjorde att alla på teatern blev mer involverade i allt som hände. Sedan år 2004 drivs därför Teater 23 helt och hållet av sina medlemmar, som ett konstnärligt arbetskooperativ. Medlemmarna tar alla konstnärliga beslut och bestämmer vad som ska spelas tillsammans. Detta genom diskussioner om alltifrån vilka pjäser som ska spelas till vem som ska regissera och skådespela. År 2009 beslutade Teater 23 att det vi var bäst på och fick mest uppmärksamhet för var barn- och ungdomsteater. Sedan dess spelar vi därför bara föreställningar för unga människor.

2010-talet: Lindängen tur och retur

År 2012 startade Teater 23, i samarbete med Malmö stad, ett projekt som kallades Linje 2 – Lindängen tur och retur. Teater 23 ville vara en teater för hela Malmö och riktade därför sin verksamhet extra mycket mot stadsdelen Lindängen, en stadsdel som enligt statistik tog del av mindre scenkonst än resten av Malmö. Idag samarbetar Teater 23 med Allaktivitetshuset Lindängen, Lindängenbiblioteket och Motettens Folkets Hus för att arrangera såväl föreställningar som workshops kopplade till scenkonst och kultur för barn och unga i området.

2020-talet: Turnerande scenkonst för barn och unga

Idag producerar Teater 23 oftast två nya föreställningar per år. Varje år får runt 10-13 000 barn och unga och deras medföljande vuxna se någon av våra produktioner, antingen på turné eller hemma i Malmö.

Källor (1950-1990-tal): Gunilla Diehl, otryckt; Gudrun Ericson och Ulf Redmo, otryckt; Magnus Gertten, ur ”Malmö stads historia”. Källa (2000-2020-tal): Iben West.

Tredje parter, som tex. YouTube, placerar cookies på vår webbplats. Genom att fortsätta använda webbplatsen samtycker du till användningen av dessa cookies.