Övergripande information

Målgrupp: För 6-11 år.

Längd: 45 minuter. 

Publik: Skolföreställning: 60 personer (totalpublik, både vuxna och barn). Offentlig föreställning: 50 personer. 

Urpremiär på Teater 23: 18 februari 2022.

 


Om föreställningen

 

Illustration av en mobiltelefon mot mörk bakgrund och texten ring ring i gult

 

 

Zaras föräldrar har fullt upp med sig själva. De har aldrig tid att laga mat eller läsa läxor, och sent om kvällarna spelar de så hög musik att det är omöjligt att sova. Då ringer Zara till Zippo på Barnens Hjälptelefon. Han är den enda som tröstar och läser högt för henne tills hon somnar.

När Zaras bästa kompis fyller år blir livet extra kämpigt. Hon har inga pengar till en present, föräldrarna lyssnar inte, och Zippo kan inte göra något. Så när hennes granne en dag ger henne en hundralapp för att få hjälp att handla ställs hon inför ett svårt val...

Ring ring! är en historia om ett av alla de barn som lever med föräldrar som inte förmår att vara föräldrar. Under julen 2020 ökade samtalen till Bris med nästan 40 % jämfört med samma period året innan, under 2021 ökade samtalen med ytterligare 32 %. Det inspirerade dramatikern Sofia Fredén att skriva en pjäs som med både allvar och humor berättar om vikten av att våga be om hjälp. 

Enligt barnrättsorganisationen Maskrosbarn har 5-6 barn i varje svensk skolklass en förälder som mår psykiskt dåligt, missbrukar eller utsätter barnet för våld. Under de senaste åren har dessutom situationen ställts på sin spets med alla de sociala begränsningar som coronapandemin inneburit, enligt Bris årsrapport för 2020. Teater 23 vill med Ring, ring! sätta fokus på detta och synliggöra de barn som behöver det som mest.

 

"...Gunilla Anderssons uppsättning är välgenomtänkt i all sin enkelhet. Skådespelarna kompletterar varandra (...) Ann Katrin Andréasson växlar med bravur mellan ett antal lättsamma biroller som verkligen lyfter pjäsen och skapar en kontrasterande komik."
- Sydsvenskan. Läs hela recensionen här (öppnas i nytt fönster).

Gunilla Andersson står för regi. Hon är skådespelare och regissör på Teater 23. Bland Gunillas uppsättningar som regissör kan man bland annat nämna Solapan och Kaninkraschen, båda skrivna av Sofia Fredén. Hon har även regisserat våra två utomhusföreställningar Pappa är ute och cyklar och När Harry mötte Iggy.

Ring, ring! hade urpremiär på Teater 23 18 februari 2022.

 


Produktion

På scen: Ann Katrin Andréasson & Cajsa Svensson.

Manus: Sofia Fredén.

Regi: Gunilla Andersson.

Scenografi, mask & kostym: Evalena Jönsson Lunde.

Ljus: Anna Nässlander.

Musik & ljud: LUR (Erik Rask och Mika Forsling).

Konstruktion: Måns Ekander.

Rekvisita: Désirée Holmberg.

Ljudteknik och syntolkning: Narjes Al-Ansari.

Marknadsföring och turné: Sofia Strandberg.

Produktion: Stina Engquist & Iben West.

Urpremiär på Teater 23: 18 februari 2022.

 


Nedladdningsbart material

Tips: För att ladda ner en fil, högerklicka på länken och välj "Spara som".

Elevbrev inför teaterbesöket:

Pedagogiskt fördjupningsmaterial:

Symbol för nedladdningsbart material Länk till nedladdning av pedagogiskt fördjupningsmaterial (PDF, öppnas i nytt fönster).

Om ni vill lyssna på musiken till föreställningen i samband med det pedagogiska materialet hittar ni den på Soundcloud (länk öppnas i nytt fönster)

Utbudsblad med turnéinformation:

Pressmeddelande:

Press- och föreställningsbilder samt affisch:

Fotona och det grafiska materialet är fria att användas mot att upphovspersonen anges i samband med publicering.

Foto Zara som ligger i sin säng med ögonen öppna.Högupplöst version.

Lågupplöst version.

Zara (Marta Andersson-Larson) ligger sömnlös i sin säng.

Foto på Zara som sitter på kortsidan av sin säng med utsträckta ben och med en telefon i handen.

Högupplöst version.

Lågupplöst version.

Zara (Marta Andersson-Larson) ringer till Zippo på telefonjouren när hon inte kan sova.

Foto på Zara som sitter i sin säng. Över huvudet och öronen håller hon sitt hund-gosedjur.Högupplöst version.

Lågupplöst version.

Zara (Marta Andersson-Larson) håller sitt gosedjur över öronen när föräldrarna har fest.

Foto på Vivian i rosa kläder och Zara i mössa och jacka. De håller i varandras händer och dansar.

Högupplöst version.

Lågupplöst version.

Vivian (Ann Katrin Andréasson) och Zara (Marta Andersson-Larson) dansar tillsammans på skolgården.

Foto på Zingo Zoran som håller en zingo i handen. Bredvid står Zara.Högupplöst version.

Lågupplöst version.

Zingo-Zoran (Ann Katrin Andréasson) öppnar dörren för Zara (Marta Andersson-Larson).

Foto på när Zara handlar i affären. Framför henne ligger en chokladask. I förgrunden ser man kassörskan.Högupplöst version.

Lågupplöst version.

Zara (Marta Andersson-Larson) handlar i affären. I förgrund står kassörskan (Ann Katrin Andréasson).

Foto på när Ewa med w ger Zara en hundralapp.Högupplöst version.

Lågupplöst version.

Ewa med w (Ann Katrin Andréasson) ger Zara (Marta Andersson-Larson) en hundralapp.

Foto på Ewa med w och Zara som går bredvid varandra och ler.Högupplöst version.

Lågupplöst version.

Ewa med w (Ann Katrin Andréasson) och Zara (Marta Andersson-Larson).

 

Föreställningens affisch.Högupplöst version.

Lågupplöst version.

Föreställningens affisch.

Föreställningens logga.

Högupplöst version.

Lågupplöst version.

Föreställningens logga.

  


Syntolkning

Information om Teater 23:s syntolkning:

Teater 23 har utvecklat en lösning för syntolkning som gör att våra föreställningar är syntolkade vid varje speltillfälle, oavsett om vi spelar hemma eller ute på turné.

 

Introduktion:

Här följer introduktionen till syntolkningen av Ring, ring!:

Ljudfiler:

 

 
 
Textversion:

01. Scen- och rekvisitabeskrivning:

På scen är vi hemma i Zaras rum. Scenen består av ett brun-svart-beige-jord-färgat golv och tre väggar. De två sidoväggarna är vinklade utåt så att scenen är bredare närmst publiken. Väggarna är målade i gulbeigt och har 3 750 ditmålade små rosa tulpaner utspridda i den bakre hälften av scenen som är hennes rum. På den främre hälften av väggarna är det i stället brunspräckligt. Därefter går vägarna över till brun sammet som inhägnar publiken. 

Ungefär mitt på scen, lite åt vänster, finns Zaras himmelsblåa säng med en rosa kudde med vita prickar, påslakan med tulpaner i gult och orange och gröna stjälkar och blad. På huvudgaveln finns en massa hundklistermärken och vid fotändan finns en utdragbar låda med mässingshandtag. I lådan finns en massa gamla micropizzaförpackningar. På sängen ligger även Zaras stora gosedjur, hunden Bernard. En blandning av Labrador och Golden Retriever med ljusbrun päls

Till höger om sängen har hon en vit 1800-tals stol i trä som har en tillbakalutad form. På sitsen och ryggstödet finns blå gurkörtsblommor och guldblad ditmålade och mitt på ryggstödet ett klistermärke på en krokodil med ballonger. Stolen används som ett nattduksbord. På den finns en turkos fyrkantig väckarklocka med rundade kanter och stora visare i 50-talsstil, samt en gammal
Iphone.

Bakom stolen, mitt på väggen, finns ett fönster med persienner och en blå gardin upphängd i mässingsringar på en mormorsstång i trä. Gardinen hänger på höger sida med ett knytband nere vid fönsterbrädan. I fönstret står en orange adventsstjärna med många små vita stjärnor och en and i keramik målad i starka färger. Till vänster om fönstret, bakom sängen, hänger en bild på Zlatan Ibrahimovic lite snett fasthängd med klistermärken på hundar och drakar.

Till vänster om Zlatan hänger en Tavla med vit ram med en modernistisk bild av en ekorre, grenar och blad i vitt och grönt. Till vänster om den står en ljusbrun klädhängare med Zaras olika kläder på.

Strax intill klädhängaren finns en enkel dörr i den vänstra sidoväggen med ett brunt handtag som leder in till familjens hem.

Ett snäpp närmre publiken hänger en Almanacka med november uppe. Bilden till månaden är en brun häst i en rödfärgad höstlig natur. Ytterligare ett snäpp närmre publiken, på den brunspräckliga delen av väggen, finns en svängdörr som smälter in i väggen. På höger sidovägg finns tre svängdörrar som också smälter in i väggen.

På bakväggen till höger om fönstret hänger fyra olika små tavlor. En guldram med en bild av en fjäril.
En Brun träram med en bild på en stor luftballong där ballongen har en stor sol på sig och en passagerare som vinkar ner till tre andra personer som vinkar tillbaka, och andra luftballonger, träd och ett litet slott i bakgrunden. En Guldram med ett hästansikte och en hund som sitter bredvid.
och en till guldram med en vit häst.

Med hjälp av olika ljus förflyttas vi från Zaras rum till de andra ställena hon
besöker.

När pjäsen börjar ligger Zara i hennes säng.

02. Kostymbeskrivning:

Zara bär vita och ljusgrön-randiga pyjamasbyxor med en ljusgrön kortärmad, och en lång sov t-shirt som når ner till knäna. När hon går ut tar hon på sig gråa joggingbyxor, en blå träningsjacka med en vit rand på ärmarna, en vinröd bomberjacka och en gråbrun stickad sotarmössa. I bomberjackans fickor har hon svarta lovikavantar. På fötterna har hon vita strumpor och ett par svarta sneakers i mocka med dragkedja som hon tar på och av sig mellan scenerna. Zara har även en mintgrön ryggsäck med en ren och blommor på. I en scen tar hon på sig en röd ärmlös festklänning med röda och lila blommor. 

Ewa har en lång leopardmönstrad skjortklänning och blont rufsigt hår uppsatt i ett brett leopardhårband. Hennes högra fot är gipsad upp till knät och hon använder en käppstol med tre ben som snabbt fäller ner en sittdyna hon kan sitta på.

Vivian har en knallrosa duntäckjacka som går över knäna, och fluffiga pälsstövlar i ljusrosa. Hennes ryggsäck är i en ännu starkare glittrig rosa. Hon har ett par rosa och svarta tackjacksvantar och mörkrosa mössa med ljusrosa tofs i samma färg som stövlarna.

Zingo Zoran har en armégrön bakåtvänd keps, rött långt stripigt hår och svarta hörlurar som sitter ovanpå kepsen. Han har även pilotglasögon med spegelglas, en Zingoburk i handen och en mörkblå hoodie och tjock mage.

Kassörskan bär en beige expeditrock och vit keps där det står ”Affären” framtill samt blont striplockigt hår ner till axlarna.

Alla karaktärerna förutom Zara spelas av samma skådespelare och har svarta byxor gemensamt.


Föreställningen i media

Förhandsreportage

Kulturnytt i P1 - Sveriges Radio 17/2-2022. "Barns förtvivlade samtal till Bris inspirerar teater" (länk, öppnas i nytt fönster):

"På två år har antalet barn som ringer till Bris under julloven fördubblats och nu har föreställningen ”Ring ring!” premiär på Teater 23 i Malmö." 

Skånska Dagbladet 17/2-2022. "Man kan vara modigare än man tror med barnteater" (länk, öppnas i nytt fönster):

"Teater 23:s nyskrivna pjäs Ring, ring! ligger regissören Gunilla Andersson extra varmt om hjärtat. – Jag vet hur det det är att ligga vaken på natten för att ha koll på vad som händer och att gå hem från skolan med ett oroshål i magen. Om jag sett en sådan här pjäs som barn tror jag att jag hade känt mig mindre ensam, säger hon." 

Recensioner

Sydsvenskan 17/2- 2022. "Ring, ring! speglar snyggt fryspizzevardagen i flickrummet" (länk, öppnas i nytt fönster)

"...Gunilla Anderssons uppsättning är välgenomtänkt i all sin enkelhet. Skådespelarna kompletterar varandra (...) Ann Katrin Andréasson växlar med bravur mellan ett antal lättsamma biroller som verkligen lyfter pjäsen och skapar en kontrasterande komik." 

Recensionen kan även läsas som JPG här (öppnas i nytt fönster)

 


Turné- och tekniska uppgifter

Målgrupp: För 6-11 år.

Längd: 45 minuter.

Publik: Skolföreställning; 60 personer (totalpublik, både vuxna och barn). Offentlig föreställning: 50 personer. 

Lokal: 9 x 11 meter fri, plan yta inklusive teaterns medtagna sittplatser. 2,5 meter fri takhöjd över hela scenytan. Tänk på att nödutrymningsvägar ej ingår i den fria ytan.

Mörkläggning: Ja, total. 

Rökmaskin: Användandet är önskvärt men ej ett krav.

El: 3-fas. 16 Amp. Europahandske eller 2 x 10 Amp, separat säkrade uttag 230 V.

Byggtid / Rivtid: 3 tim/2 tim

Bärhjälp: Ja, två vuxna personer med god kunskap om lokalen behövs i 2 h vid bygge och under hela rivtiden. OBS! Tunga lyft.

Turnépris inom Skåne: 14 600 kr för första föreställningen. 10 400 kr för följande om bygget kan står kvar (25 % moms tillkommer).

OBS: Priserna gäller för föreställningar som bokas 2024. Med reservation för prisförändringar kommande år.

Turnépris övriga Sverige: 13 400 kr för första föreställningen. 10 400 kr för följande om bygget kan stå kvar (25 % moms tillkommer). Reseersättning på 77 kronor/mil, traktamente och logi för 3 personer tillkommer på turné utanför Skåne.

Bokningsbar för turné: Våren 2024

Subventionerad: i Skåne län & Västra Götaland (Kulturkatalogen Väst).

Bokningar: Tel. 040-30 32 23 / 076-021 46 09 eller Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den..